Motywy roślinne i orientalne - wzór "lilia" 0
Motywy roślinne i orientalne - wzór "lilia"

Pierwsze pytanie, które nasuwa się przy tym wzorze: dlaczego akurat lilia a nie tzw. królowa kwiatów czyli róża? Tak, róże są przepiękne. Nie odmówię im tego. Są takie dostojne a zarazem delikatne. Lilia natomiast ma przede wszystkim urzekający zapach. Wiem, że nie wszyscy go dobrze znoszą, ale dla mnie jest przepiękny. Sam kwiat też ma niesamowity wygląd. Jest duży, okazały i przybiera przeróżne kolory. Kwiat mimo iż duży, to zdaje się być delikatny.

Powiedziałam, że lilia przybiera różne kolory, ale nazwa tego kwiatu oznacza dosłownie biały kwiat. Pochodzi od łacińskich słów li czyli biały i lium czyli kwiat. Tak było na początku. To były właśnie tylko białe kwiaty. Te odkryto i się nimi zachwycono. Na dzień dzisiejszy wiemy, że mogą przybierać wszelkie barwy z wyjątkiem niebieskiej.

Wiecie dobrze, że w świecie florystów do każdego kwiatu przypisuje się jakieś znaczenie. Wszyscy wiedzą doskonale co oznacza róża, że wiąże się ona z miłością w parze. Oczywiście znaczenie ma tutaj też kolor kwiatu. Co oznacza natomiast lilia? Wyraża ona nasze czyste uczucia (niekoniecznie do partnera) i cnotliwość. Symbolizuje boską piękność, życzenie drugiej osobie wszystkiego, co najlepsze i łączące się z tym szczere i czyste intencje. No i czyż nie jest to najlepszy kwiat, aby go podarować bliskiej osobie?

Lilia to również kwiat biblijny. Kwiat lilii białej jest uważany za atrybut Matki Boskiej. Chodzi tu przede wszystkim właśnie o lilię białą. To ona jest przecież symbolem cnotliwości i niewinności. Jakże często znajdujemy w literaturze odniesienia i porównania niewinnych dziewcząt do kwitnącej białej lilii.

A jak myślicie? Czy lilia ma jakieś zalety kulinarne czy lecznicze?

Mnie się jakoś nie wiem czemu kojarzyła z rośliną raczej nie do jedzenia. A tu się okazuje, że były one i są nadal w wielu krajach uprawiane w celach kulinarnych. Niektórym polskim sybirakom pozwoliły nawet przetrwać zesłanie. Ponoć aromat i smak cebul niektórych gatunków porównywalny jest do najwytworniejszych grzybów. Jak dalej podaje p. Michał Falkowski z Zakładu Botaniki Akademii Podlaskiej w Siedlcach 'w Chinach po dzień dzisiejszy gotuje się cebule i sporządza z nich purée liliowe dodawane do deserów i kremów. Mączka liliowa to wykwintny dodatek do wyrobów cukierniczych. W medycynie ludowej stosowano suszone i zmielone cebulki zmieszane z maścią różaną przeciw wypryskom skórnym oraz ranom oparzeniowym. Płatki kwiatowe zalane octem lub olejem, zmieszane z miodem, stosowano w walce ze świerzbem i przeciw zmarszczkom. Płatków mieszanych z tatarakiem i mąką pszenną używano przy schorzeniach układu moczowego. Świeże liście przykładano na rany zadane przez żmije. Słynna woda piękności, to nic innego jak wyciąg z płatków lilii z niewielkim dodatkiem białego wina. Jednak przy jej zażywaniu należy uważać. Stosowana w nadmiernych ilościach może wywołać migrenowe bóle głowy, halucynacje i omdlenia.' Takie to ciekawostki wyczytałam w magazynie przyrodniczym "Salamander".

Zatem lilie obalają mit, że to co piękne musi mieć wady i być trujące. Jak widać kwiat ten posiada same zalety!

Poczujmy się jak lilie! :)

Lilia2

 

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl